Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες ημέρες του χρόνου, ένας αγαπημένος γιορτινός σταθμός ανάμεσα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ανεμελιά, πικάντικο χιούμορ και γαστριμαργικές απολαύσεις και μια περίοδο που απαιτεί βαθιά κατάνυξη και αυστηρή εγκράτεια, όσον αφορά το φαγητό, τουλάχιστον.
Καθώς οι παιχνιδιάρικα ασύδοτες Απόκριες δίνουν τη θέση τους στην ταπεινή Κυρά Σαρακοστή, οι άνθρωποι πενθούν σκωπτικά για το τέλος της κρεατοφαγίας και προετοιμάζονται, ψυχή και σώμα, για μια μακρά νηστεία που δεν της λείπουν δα και οι νοστιμιές κάθε λογής. Η Καθαρά Δευτέρα ή τα Κούλουμα, όπως λέμε τις εξορμήσεις και τα τσιμπούσια που οργανώνονται στην εξοχή, γιορτάζονται με πάρα πολλούς και ιδιαίτερους τρόπους, οι οποίοι διαφέρουν αρκετά από τόπο σε τόπο ανά την Ελλάδα.
Παρ’ όλ’ αυτά, όλα τα υπέροχα εορταστικά έθιμα της χώρας μας συγκλίνουν σε έναν κοινό παρονομαστή: τις παραδοσιακές, νηστίσιμες, καθαροδευτεριάτικες λιχουδιές που δε λείπουν από κανένα τραπέζι και κανένα καλάθι του πικνίκ.
Το τέλος των ξέφρενων εορτασμών της Αποκριάς
Οι τρεις εβδομάδες της Αποκριάς είναι παραδοσιακά ημέρες χαράς, γλεντιού, τρελών μεταμφιέσεων, «ανάρμοστων» αστείων και «αμαρτωλών» γεύσεων.
Στο μέτωπο του φαγητού, η κορύφωση έρχεται καταμεσής της περιόδου, τη θρυλική Τσικνοπέμπτη, όταν καλούμαστε να φάμε όσο κρέας λαχταράμε καθ’ οδόν προς την επερχόμενη νηστεία των 40 ημερών. Στο μέτωπο του κεφιού, οι Απόκριες κορυφώνονται την τελευταία ημέρα με ένα μεγάλο ξεσάλωμα πριν την… ηρεμία. Η Κυριακή της Αποκριάς ξημερώνει με τον κόσμο να ξεχύνεται σε δρόμους και πλατείες για να απολαύσει ή να συμμετάσχει στις απανταχού καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Κάπως έτσι, ο κύκλος των ξέφρενων εορτασμών κλείνει πανηγυρικά και φτάνουμε στην πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, όπου, χορτασμένοι από κρεατικά και γαλακτοκομικά, απολαμβάνουμε φρέσκα θαλασσινά, ευφάνταστες σαλάτες και νηστίσιμες συνταγές των γιαγιάδων μας που ταξιδεύουν στα χρόνια από στόμα σε στόμα.
Η αρχή της πνευματικής ανάτασης
Η Καθαρά Δευτέρα, όπως λέει και το όνομά της, σηματοδοτεί το ξεκίνημα της κάθαρσης της ψυχής και του σώματος από όσα προηγήθηκαν μέσω μιας περιόδου πλήρους αποχής από τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, η οποία συμβολίζει τη νηστεία του Χριστού στην έρημο προετοιμαζόμενος για το Άγιο Πάσχα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, τηρούμε και το πανέμορφο έθιμο του χαρταετού κάθε χρόνο. Πέρα από μια διασκεδαστική ενασχόληση στην εξοχή για μικρούς και μεγάλους, το πέταγμα του αετού έχει αλληγορική σημασία, αφού συμβολίζει το πέταγμα της καθαρής πλέον ψυχής μας προς τον ουρανό, δηλαδή πιο κοντά στον Θεό. Τα Κούλουμα δεν παύουν να είναι μια ημέρα ευδαιμονίας, αρκετά διαφορετικής από εκείνη της Αποκριάς, λιγότερο υλικής και περισσότερο πνευματικής.
Από γαστρονομικής άποψης, η ταπεινή κουζίνα της Καθαράς Δευτέρας ξεκινά πάντα με τη λαγάνα, το παραδοσιακό άζυμο ψωμί, που συνοδεύει άριστα κάθε πιάτο της ημέρας, από τη φασολάδα και τον ταραμά μέχρι το πιο περίτεχνο μυδοπίλαφο.
Κούλουμα στης Έλλης με γεύσεις γνώριμες και μοναδικές
Έτσι, λοιπόν, με την εξαιρετικά απλή μα τόσο νόστιμη λαγάνα, ξεκινάει και η Καθαρά Δευτέρα στης Έλλης, όπου δε χάνουμε ευκαιρία να αναβιώσουμε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και να τις εμπλουτίσουμε επιλεκτικά με σύγχρονες γαστρονομικές πινελιές.
Φέτος, τα Κούλουμα στης Έλλης περιλαμβάνουν ένα πλούσιο εορταστικό μενού με πολλές και εξαιρετικές επιλογές. Ελάτε από νωρίς το μεσημέρι για να απολαύσετε μυρωδάτα ορεκτικά που θα σας ταξιδέψουν στην Ελλάδα και την Ανατολή, δροσερές πολύχρωμες σαλάτες και αγαπημένα πιάτα θαλασσινών, μαγειρευτά, τηγανητά ή σχάρας. Συνοδέψτε το γεύμα σας με ένα ιδιαίτερο κρασί από την ενημερωμένη κάβα μας και ξεκινήστε τη Σαρακοστή με τον πιο γευστικό τρόπο.
Σας περιμένουμε για να τιμήσουμε μαζί τις παραδόσεις μας, αλλά και την ιστορία του εστιατορίου μας, που θεμελιώθηκε στις απλές γεύσεις, τα απλόχερα φιλέματα και τα αυθόρμητα γλέντια του καρναβαλιού, όταν η κυρά-Έλλη στόλιζε το υπόγειο με φώτα και κορδέλες!
Επισκεφτείτε μας
![]()
Aγίας Τριάδoς 57
153 43 Αγ. Παρασκευή
Τ. 210 6082005, Κ. 693 3103714







