Ζήστε την εμπειρία της Λαμπρής στης Έλλης με παραδοσιακά εδέσματα, ατμόσφαιρα γιορτής και γεύσεις που ξυπνούν αισθήσεις και αναμνήσεις.

Πάσχα στης Έλλης με γεύσεις που ξυπνούν τις αισθήσεις και ζωντανεύουν αναμνήσεις

Πάσχα στης Έλλης με γεύσεις που ξυπνούν τις αισθήσεις και ζωντανεύουν αναμνήσεις 900 600 Στης Έλλης - Αγία Παρασκευή

Για όσους ζουν στην Ελλάδα, η Κυριακή του Πάσχα δεν είναι απλώς μια γιορτή, αλλά μια ξεχωριστή ημέρα μοιρασιάς, φιλέματος και ανταλλαγής θετικών συναισθημάτων.

Είναι η χαρμόσυνη ημέρα μετά την Ανάσταση του Χριστού, η οποία, για τους απανταχού πιστούς συμβολίζει την αναγέννηση της ελπίδας και την ενδυνάμωση της πίστης τους σε έναν κόσμο με περισσότερη ανθρωπιά, πνευματικότητα και καλοσύνη. Ταυτόχρονα, είναι και η πρώτη μέρα μετά τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, κατά την οποία, αφού έχουμε χωνέψει τη βραδινή μαγειρίτσα (σε όποια παραλλαγή αγαπά ο καθένας), συνηθίζεται να απολαμβάνουμε το καθιερωμένο αρνί, σουβλιστό ή ψητό, συνοδεία παραδοσιακών μεζέδων και τοπικών εδεσμάτων.  

Πόσο φυσικό και παρήγορο φαίνεται στ’ αλήθεια το να γιορτάζουμε ένα τόσο λυτρωτικό, σε συμβολικό επίπεδο, γεγονός καθισμένοι στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους οικείους και αγαπημένους. Να μοιραζόμαστε, γεύσεις, μυρωδιές, στιγμές και αναμνήσεις μέσα στη ζεστή αγκαλιά της άνοιξης, όπως μάθαμε από παιδιά. 

 

Πολλά περισσότερα από ένα κυριακάτικο τραπέζι

Το Πασχαλινό τραπέζι δεν είναι απλώς μια ευκαιρία να φάμε όλοι μαζί, αλλά ένα έθιμο που διατρέχει αναλλοίωτο γενιές και εποχές, συγκινεί και ενώνει, όπου και να βρεθεί κανείς στην Ελλάδα, αλλά και όπου υπάρχουν Έλληνες. 

Και όπως κάθε έθιμο που ενώνει πίστη και παραδόσεις, το Πάσχα έχει τη δική του διακριτή γαστρονομική ταυτότητα στην κορυφή της οποίας βρίσκεται το αρνάκι της Λαμπρής. Ειδικά όταν είναι σουβλιστό, η προετοιμασία είναι μια ιεροτελεστία που ξεκινά νωρίς το πρωί και κορυφώνεται όταν όλοι έχουν γευτεί το μυρωδάτο κρέας και έχουν τσιμπολογήσει λίγο από κάθε εκλεκτό μεζέ, από κοκορέτσι και συκωταριά μέχρι λαχταριστό σπιτικό τζατζίκι. Αλλά και πριν την Ανάσταση, τη Μεγάλη εβδομάδα, τα σπίτια γεμίζουν μυρωδιές από την ετοιμασία των λογής τοπικών κερασμάτων και καθιερωμένων νοστιμιών, όπως τα ακαταμάχητα Πασχαλινά τσουρέκια.  

Αυτές οι μυρωδιές είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά που συνδέουν τις αναμνήσεις μας, δημιουργώντας μια μοναδική συνέχεια από τον έναν εορτασμό του Πάσχα στον άλλον, μια κοινή ιστορία με ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά ίσως να μην έχουμε κοντά μας όλο τον χρόνο — συγγενείς, φίλους, συμπατριώτες. 

 

Ένα πανηγύρι των αισθήσεων, στο χωριό και στην πόλη

Είναι αλήθεια πως για πάρα πολλούς από εμάς, το Πάσχα είναι συνυφασμένο με το χωριό, το τσούγκρισμα των αυγών στην αυλή της Εκκλησίας, τη νυχτερινή πομπή στα σκοτεινά σοκάκια με το Άγιο Φως στο χέρι και το κυριακάτικο αντάμωμα με θείους και ξαδέλφια στην αυλή του παππού και της γιαγιάς. 

Και στην πόλη πάντως, όπως ξέρουν καλά οι υπόλοιποι, η Πασχαλινή εμπειρία δε διαφέρει στο “μεδούλι” της που είναι να βιώσουμε ουσιαστικά το πέρασμα από τη σαββατιάτικη κατάνυξη στην κυριακάτικη μέθεξη, από τη νηστεία και την περισυλλογή στη συνειδητοποίηση ότι το “εδώ και τώρα” είναι χαρά και τα μόνα άφθαρτα είναι το πνεύμα μας και οι στιγμές που μοιραζόμαστε. Δεν είναι τόσο το “που”, όσο το “με ποιον” που νοηματοδοτεί τη μοναδική αυτή ημέρα, η οποία είναι μια εν δυνάμει γιορτή των αισθήσεων — όσφρηση, γεύση, όραση, αφή, ακοή — οι οποίες βρίσκονται όλες σε απόλυτη διέγερση γύρω από το Πασχαλινό τραπέζι.  

Αυτή είναι η μαγεία του Πάσχα, η οποία αλλάζει ακόμα και την αχανή και πολύβουη Αθήνα, αναδεικνύοντας γωνιές και γειτονιές που τον υπόλοιπο καιρό “θάβονται” στη σκόνη της καθημερινότητας — ιδιαίτερες εκκλησίες, ζωντανές πλατείες, πανέμορφες εξοχές και φιλόξενα στέκια. 

Η αυλή της Έλλης γίνεται αυλή της Λαμπρής

Όταν ο κυρ-Χρήστος και η κυρά-Έλλη βρέθηκαν απ’ τον Πειραιά στην αραιοκατοικημένη τότε Αγία Παρασκευή, ήταν λες και μετακόμισαν στο χωριό. Τα φιλόξενα τραπέζια που έστηναν κάθε τόσο για τους… “συχωριανούς” τους γέννησαν την ταβέρνα που, σήμερα, έχει γίνει το εστιατόριό μας. 

Στη σύγχρονη εκδοχή εκείνου του στεκιού, μέλημά μας είναι να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα του φιλέματος που βρισκόταν στην καρδιά της εμπειρίας όλων των γενεών που έχουν φιλοξενηθεί στης Έλλης. Και να προσκαλούμε τον κόσμο να δοκιμάσει τις δικές μας παραδοσιακής καταγωγής γεύσεις, ειδικά σε μέρες γιορτινές που όλοι αναζητούμε κάτι οικείο και εξαιρετικό ταυτόχρονα. 

Έτσι δημιουργήσαμε και φέτος το Πασχαλινό μενού μας, με γεύσεις γνώριμες και πινελιές μοναδικές, βγαλμένες από το πάντρεμα των δικών μας εμπειριών, προσωπικών και επαγγελματικών. Από το αρνάκι και το κοκορετσάκι μέχρι τις σαλάτες εποχής και τα ορεκτικά με προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου, στης Έλλης θα βρείτε τις γεύσεις και τις μυρωδιές της Λαμπρής των παιδικών σας χρόνων. 

Σας περιμένουμε στην ηλιόλουστη αυλή μας για μια αληθινά αισθητηριακή εμπειρία, την πιο γευστική Κυριακή του χρόνου! 


Επισκεφτείτε μας

Aγίας Τριάδoς 57

153 43 Αγ. Παρασκευή

Πατήστε για οδηγίες πλοήγησης

Τ. 210 6082005, Κ. 693 3103714

E. info@stisellis.gr

Call Now Button