Βρισκόμαστε αισίως στην καρδιά της Σαρακοστής, της μεγαλύτερης περιόδου νηστείας για την Ορθοδοξία. Από την Καθαρή Δευτέρα και για 7 εβδομάδες μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, όσοι νηστεύουν αποφεύγουν να καταναλώσουν κρέας, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά, κρασί και λάδι. Για την ακρίβεια, το κρασί και το λάδι είναι αποδεκτά τα Σαββατοκύριακα (πλην του πένθιμου Μ. Σαββάτου) και το ψάρι ανήμερα του Ευαγγελισμού (25η Μαρτίου) και την Κυριακή των Βαΐων.
Φυσικά, ακόμα και με την ηχηρή απουσία πρώτων υλών που αποτελούν βασικά συστατικά της καθημερινής διατροφής μας, το φαγητό δεν παύει να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Σαρακοστής. Γιατί, λοιπόν, εκτός από νηστίσιμο, να μην είναι και καλοφτιαγμένο, δημιουργικό και πεντανόστιμο;

Η γαστρονομία της εγκράτειας
Στην Ελλάδα του παλιού καιρού, τα φαγητά που καταναλώνονταν σε περιόδους νηστείας, όπως η Σαρακοστή, ήταν απολύτως λιτά και, συχνά, άγευστα. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, οι θρησκευτικές προσταγές συνάντησαν τις γαστρονομικές παραδόσεις και με μαγιά το μεράκι της Ελληνίδας μαγείρισσας δημιουργήθηκε σταδιακά ένα νηστίσιμο συνταγολόγιο τόσο πλούσιο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το… αρτύσιμο!
Κορωνίδα αυτής της “γαστρονομίας της εγκράτειας” είναι τα λεγόμενα λαδερά, που κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, έχουν την τιμητική τους. Παραδοσιακά μαμαδίστικα πιάτα, γεμάτα από αρώματα και νοστιμιά, με μπόλικο λαδάκι για να ολοκληρώσεις το γεύμα σου βουτώντας τις τελευταίες μπουκιές ψωμιού. Από κοντά κι όσα θαλασσινά δεν είναι ψάρια (καλαμάρι, χταπόδι, γαρίδα, οστρακοειδή κλπ.), που ως Έλληνες, έχουμε την τύχη να τα απολαμβάνουμε με δεκάδες διαφορετικούς (και νηστίσιμους) τρόπους.
Πολύ σημαντικό ρόλο στη σαρακοστιανή κουζίνα έχουν επίσης και τα όσπρια, πηγή θρεπτικών συστατικών για όσους νηστεύουν καθ’ όλη την περίοδο της Σαρακοστής.

Με φόρα από τα Κούλουμα
Η Σαρακοστή ανοίγει την Καθαρή Δευτέρα με τα λεγόμενα Κούλουμα, την εξόρμηση στην εξοχή για να πετάξουμε χαρταετό και να απολαύσουμε την καθιερωμένη πανδαισία νηστίσιμων μεζέδων. Γιατί πέρα από λαδερά, θαλασσινά και όσπρια, η σαρακοστιανή κουζίνα περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από σαλάτες, αλοιφές, πίτες, μακαρονάδες, γλυκά και πάει λέγοντας. Με λίγα λόγια, είτε κανείς νηστεύει είτε όχι, η περίοδος της Σαρακοστής προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για νέες και απολαυστικές γαστριμαργικές εμπειρίες. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου εδώ και πολλά χρόνια, οι νηστίσιμες επιλογές έχουν περίοπτη θέση παντού: σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ακόμα και φαστ-φουντ.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε τη “γενναία” απόφαση να απέχουμε για λίγο από το κρέας και μπροστά μας θα ανοίξει ένας νέος κόσμος γεύσεων, αρωμάτων και υφών που θα μας ταξιδέψει σε Σαρακοστές των παιδικών μας χρόνων, πίσω στις φιλόξενες κουζίνες των γιαγιάδων μας.

Τα σαρακοστιανά τραπέζια στης Έλλης
Η ιστορία του εστιατορίου μας είναι συνυφασμένη με την παράδοση και τη φιλοξενία, τα γενναία τραταρίσματα και τα παρεΐστικα τραπεζώματα. Την ίδια στιγμή, η φιλοσοφία μας είναι να επαναπροσδιορίζουμε ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις με τρόπο δημιουργικό και σύγχρονο.
Τα σαρακοστιανά εδέσματα αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ελληνικής παραδοσιακής γαστρονομίας. Εμείς, εδώ Στης Έλλης, θελήσαμε να το αφηγηθούμε με τη δική μας φωνή για όλους εσάς που θα επισκεφτείτε τη φιλόξενη αυλή μας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα μοναδικό νηστίσιμο μενού που ικανοποιεί απόλυτα όσους αναζητούν οικείες γευστικές αναμνήσεις, αλλά και εκείνους που αρέσκονται να δοκιμάζουν νέες εκδοχές αγαπημένων τους πιάτων.
Καλώς να ορίσετε στην αυλή μας, λοιπόν, για να δοκιμάσετε καινούργιες νοστιμιές και να τιμήσουμε μαζί την ελληνική σαρακοστιανή κουζίνα!
Επισκεφτείτε μας
Aγίας Τριάδoς 57
153 43 Αγ. Παρασκευή
Τ. 210 6082005, Κ. 693 3103714