Την Τσικνοπέμπτη που έρχεται, σας περιμένουμε στην αυλή μας για να τιμήσουμε μαζί μία από τις πιο Διονυσιακές και γαστρονομικές γιορτές της ελληνικής παράδοσης!

Τσικνοπέμπτη στης Έλλης με παραδοσιακά και ιδιαίτερα πιάτα από εκλεκτό κρέας

Τσικνοπέμπτη στης Έλλης με παραδοσιακά και ιδιαίτερα πιάτα από εκλεκτό κρέας 900 600 Στης Έλλης - Αγία Παρασκευή

Είμαστε, στ’ αλήθεια, ένας λαός που γνωρίζει πώς να απολαμβάνει το κρέας σε όλες τις μορφές του. Είναι, λοιπόν, φυσικό να υπάρχει μία ημέρα το χρόνο που, όχι απλώς το απολαμβάνουμε στο σπίτι ή στις ταβέρνες, αλλά γιορτάζουμε την κρεατοφαγία με τρόπο μοναδικό, εμφατικό, Διονυσιακό!

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ημέρα της εβδομάδας της Κρεατινής, της δεύτερης από τις τρεις εβδομάδες της Αποκριάς — οι άλλες δύο είναι η Προφωνή και η Τυρινή. Όπως το λέει και το όνομά της, η Κρεατινή είναι αφιερωμένη στην κρεατοφαγία, μιας και λίγες ημέρες μετά, ξεκινάει η μακρά νηστεία της Σαρακοστής. Η Πέμπτη της Κρεατινής είναι για την Ορθόδοξη παράδοση ημέρα γιορτινή, κατά την οποία σε κάθε σπίτι στηνόταν τραπέζι με κρέατα ψημένα στα κάρβουνα που γέμιζαν τον αέρα με την τσίκνα τους.

Στην πραγματικότητα, η καταγωγή της Τσικνοπέμπτης χάνεται στα βάθη των αιώνων καθώς θυμίζει περισσότερο τις πανάρχαιες εποχές που οι θνητοί «τσίκνιζαν» το κρέας που θυσίαζαν ώστε η διαπεραστική μυρωδιά του να φτάσει ψηλά, μέχρι τους θεούς τους και να τους κατευνάσει…

 

Μια σύγχρονη, ατελείωτη σπονδή

Στην Ελλάδα, η Τσικνοπέμπτη εξελίχθηκε με τα χρόνια σε μια άτυπη τελετή έναρξης των αποκριάτικων εορτασμών, ένας προάγγελος του καρναβαλιού. Έτσι, τα σπίτια και οι ταβέρνες διακοσμούνται ανάλογα και τα παιδιά τρέχουν πέρα-δώθε, ανάμεσα στα τραπέζια, ντυμένα με αποκριάτικες στολές.

Φυσικά, ο πρωταγωνιστής παραμένει το κρέας στην πιο λιτή εκδοχή του, ψημένο στα κάρβουνα από τους μαέστρους της θράκας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, οι ψησταριές στήνονται από το πρωί, σε αυλές, μπαλκόνια, αλλά και έξω από καταστήματα — η Τσικνοπέμπτη δεν είναι αργία, αλλά αυτό δεν αποκλείει κανέναν από το να τη γιορτάσει ολημερίς! Καλεσμένοι είναι όσοι καταφθάνουν ακολουθώντας την τσίκνα και οι αυτοσχέδιες παρέες μεγαλώνουν όσο το κρέας βγαίνει ζεστό και το κρασί ρέει άφθονο.

Η ανεπίσημη γιορτή φοράει τα καλά της το βράδυ, όταν παίρνει πια μαζικές διαστάσεις. Οικογένειες και παρέες κατακλύζουν τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, γυρεύοντας να συνδυάσουν παραδοσιακά πιάτα με αποκριάτικο ξεφάντωμα.

 

Το κατάλληλο έθιμο, στον κατάλληλο τόπο

Η ελληνική γαστρονομία είναι εξαιρετικά ευρηματική σε όλες τις εκφάνσεις της, είτε περιλαμβάνουν κρέας είτε όχι. Μια εξήγηση είναι ότι, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, οι Ελληνίδες νοικοκυρές είχαν πρόσβαση σε εξαιρετικές πρώτες ύλες και αντλούσαν έμπνευση από μια πλούσια μαγειρική παρακαταθήκη που περνούσε από γενιά σε γενιά.

Όταν, λοιπόν, το κρέας εξελίχθηκε σε βασική πρώτη ύλη του οικογενειακού, αλλά και του γιορτινού τραπεζιού, ξέραμε ήδη να το μαγειρεύουμε με χίλιους δυο τρόπους, ώστε να αξιοποιούμε τις αξιοζήλευτες ντόπιες κοπές απολαμβάνοντας όλη τη νοστιμιά και την ουσία τους. Μπορεί η κρεατοφαγία να μην είναι πια μια εβδομαδιαία εξαίρεση στη γενικότερη διατροφή μας, αλλά αυτό δε μας σταματάει από το να γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη όπως της αξίζει, με πρώτης ποιότητας κρεατικά και εκλεκτό κρασί.

Άλλωστε, ο άλλος πρωταγωνιστής της ιδιαίτερης αυτή ημέρας είναι η χαρά του να μοιραζόμαστε στιγμές και απολαύσεις με τους δικούς μας ανθρώπους μας σε χώρους που αγαπάμε και έχουμε συνδέσει με υπέροχες αποκριάτικες αναμνήσεις.

Η ιστορία μας είναι γραμμένη με… παϊδάκια και κρασί

Στης Έλλης, η πλούσια ποικιλία από γευστικά κρέατα συνοδεία εκλεκτού κρασιού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καταγωγής και της ιστορίας μας. Είναι η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε το πρώτο εκείνο μαγαζί και η μαγιά για τη σημερινή, πιο γαστρονομική και πολυσυλλεκτική εκδοχή του.

xristos-mageirevei

Αρκετό καιρό πριν ανοίξουν το εστιατόριό τους, ο κυρ-Χρήστος και η κυρά-Έλλη μάζευαν φίλους, συγγενείς και γνωστούς στην αυλή τους για να απολαύσουν παϊδάκια στα κάρβουνα και σπιτικό κρασί, που το ζευγάρι έφτιαχνε στο υπόγειό του. Εκεί, έστηναν κάθε τόσο μικρά αυθόρμητα γλέντια, σαν να ήταν Τσικνοπέμπτη. Με έμπνευση, λοιπόν, από την πολύτιμη παράδοση που μας κληροδοτήθηκε, σας περιμένουμε «Στης Έλλης» για κλασικές και ιδιαίτερες κρεατοφαγικές απολαύσεις, δοσμένες μέσα από το δικό μας γαστρονομικό πρίσμα, με συνοδεία μερικών από τις καλύτερες ελληνικές ετικέτες κρασιού.

Την Τσικνοπέμπτη που έρχεται, σας περιμένουμε στην αυλή μας για να τιμήσουμε μαζί μία από τις πιο Διονυσιακές και γαστρονομικές γιορτές της ελληνικής παράδοσης!


Επισκεφτείτε μας

Aγίας Τριάδoς 57

153 43 Αγ. Παρασκευή

Πατήστε για οδηγίες πλοήγησης

Τ. 210 6082005, Κ. 693 3103714

E. info@stisellis.gr

Call Now Button